Grattis Sverige till elva OS-medaljer
Den olympiska elden är släckt för den här gången och världens bästa idrottare sprids åter över världen. För de som inte gjort sin sista tävling i karriären är det tillbaka till jobbet och en vardag med träning. För receptet på guldmedalj är inte bara exceptionell talang – utan också en stor dos uthållighet och fokus.
När de svenska idrottarna har packat sina väskor och reser hem igen följer elva medaljer med hem i bagaget. Fyra guld, fyra silver och tre brons. För oss som tagit del av spelen som publik har det varit en fantastisk uppvisning med dryga två veckors intensivt hoppande, spelande, springande och kastande. Förväntningar har överträffats, men vi har även tagit del av ett gäng grusade förhoppningar.
– Som åskådare är det lätt att glömma bort att deltagarnas insats, i de allra flesta fall, är kulmen av många års uthållig träning, säger Christian Grenander, qbox medgrundare och hängiven idrottssupporter.
Så vad är det som gör att man orkar träna dag efter dag? Här är en del av svaret säkert att talang ofta går hand i hand med träningsglädje. När vi har roligt blir det lättare att lägga ner den tid och energi som krävs för att bli riktigt bra på något. För oavsett om man är elitidrottare eller har ett vanligt jobb, behöver man vara uthållig och fortsätta nörda ner inom sitt område.
– Sjöström skulle inte ta någon pingismedalj, och Truls skulle inte ha haft samma framgång i bassängen. Ingemar Stenmark uttryckte det väl när han sa: ”Jag vet ingenting om tur. Bara att ju mer jag tränar, desto mer tur har jag”.
Individen får kraft från laget
Under sommarens olympiska spel har vi sett enastående individuella prestationer, men också påmints om att individer kan överträffa sig själva när de tävlar som en del av ett lag. Det kan ingen som såg Anton Källbergs vändning mot Tomokazu Harimotoi i lagsemifinalen i bordtennis tvivla på. Men det är inte bara spelarna som får extra energi av att vara i upplevelsen tillsammans. Christian var en av mer än 500 personer som såg den avgörande matchen i Truls Möregårds hemmaarena i Eslöv.
– Hela staden samlades och såg matcherna tillsammans. Stämningen var magisk. Otroligt kul att se vad en persons framgång i OS kan bidra med till sammanhållningen och gemenskapen i ett litet samhälle i Eslöv.
Christians topp 3 från OS i Paris
Spelens ”åh fan”
Sarah Sjöströms guld på 100 meter fritt, som kom väldigt överraskande på en distans som hon inte hade tänkt ställa upp på från början och med höga odds för vinst. Det kändes som hon behövde en ny utmaning mot de grenar där hon varit överlägsen sista decenniet för att kunna motivera sig att träna och fokusera mot årets OS i Paris.
Spelens besvikelse
Det var en osannolik besvikelse när Henrik von Eckermann, efter att ha varit världsetta i sin gren under åtminstone sista året, ramlar av sin häst under finalhoppningen. Från given medalj till flopp. Och så blev det ingen medalj i lag-hoppningen heller.
Spelens glädjefnatt
Jag fick utan tvekan det största glädjefnattet när Anton Kjellberg tog hem sista och avgörande set i matchen så att Sverige vann lagsemifinalen. Vi åskådare fick se en fantastiskt vändning när Sverige vann med 3-2 i matcher mot Japan efter att varit i underläge med 0-2. under OS.