Koll på privatekonomin ger frihet och klirr i kassan
Många som väljer att arbeta som frilanskonsulter gör det för att få mer frihet i livet, men utan koll på privatekonomin kan det leda till sömnlösa nätter. I den här artikeln har vi samlat Småspararguidens fem bästa tips för ett tryggare frilansliv. Med koll på läget törs vi lova att priset för frihet är lägre än du tror.
Småspararguiden är sprunget ur en frustration över att finansbranschen är bättre på att skapa komplexa produkter och ta betalt än att agera i konsumentens intresse. Patrick som är en av medgrundarna har sin bakgrund i finansbranschen där han jobbade som kvantitativ analytiker. Han insåg snart att han var ointresserad av att optimera utfall i kapitalförvaltning, men tyckte att konsumentfrågorna var viktiga och angelägna.
Från ditt perspektiv Patrick, hur skiljer det sig att arbeta som anställd jämfört med att vara konsult?
Generellt sett kan man säga att den som är konsult behöver tänka lite mer. Valfriheten är större och du kan själv anpassa ditt sparande så att det passar din situation. Men det förutsätter att man förstår vad man kan göra och vilka för- och nackdelar som finns. Den som är anställd sitter som regel lite säkrare än den som är konsult vilket ger en större osäkerhet i lön. Här har ni på qbox en intressant lösning med fondering av en buffert för att höja tryggheten för de anställda.
På tal om buffert. Hur mycket rekommenderar du att man ska ha?
Tumregeln är att man ska ha pengar så att man klarar en till tre månads utgifter, men som konsult är det bra att ha lite mer marginal än så. Då behöver man inte sälja huset om det tar längre tid än planerat att skaffa ett nytt uppdrag och det blir inte kris om diskmaskinen går sönder.
Patricks fem tips för att kunna sova gott på natten
Bolån och andra lån där det finns en säkerhet är okej att ha. När det gäller bolån tipsar jag om att följa amorteringskravet, och amortera ner till 50 procent och nöja sig där. Glöm inte att pruta på bolånet! Visst, det kan kännas obekvämt – men bara gör det!
Undvik lån utan säkerhet i så stor utsträckning det går. En ung människa med hög hyra som inte hunnit spara ihop till en buffert måste förstås gå till tandläkaren och fixa tanden som gått sönder eller behöver lagas, annars kan det leda till ännu värre konsekvenser i framtiden. Men ta bara lån utan säkerhet för att lösa ett problem, inte för att kunna konsumera någonting idag. Ingen pizza på krita.
Ta avstamp från tidshorisonten när du väljer sparform. Om du ska spara till något du ska köpa inom två år, och det är viktigt att pengarna finns där när du ska använda dem, tipsar jag om att ha pengarna på ett sparkonto. Om det är på fem års sikt är rekommendationen att ha 50 procent på börsen. Om det är längre än tio års sikt så går det att ha rubbet på börsen. Följer du dessa tips får du bra avkastning och en kris på börsen ställer inte till det i ditt liv.
På samma tema tipsar jag om att inte vara för konservativ. I min erfarenhet är det vanligare att folk är för försiktiga än för aggressiva och jag tänker att frågan hur man ser på risk ställer till det. Ingen gillar när börsen dyker 20 procent, men om målet är att få en bra pension i framtiden är det en större risk att placera försiktigt. Det gäller att vara defensiv med rätt saker.
Känner du att du inte har koll på din pension eller privatekonomi så gör en översikt redan idag. Om du tror att du är dåligt förberedd för exempelvis pensionen blir det inte bättre av att vänta. Vi på Småspararguiden hjälper gärna till.
Hej Linus Tingdahl, du har varit konsult på qbox sedan 2013 och har just nu uppdrag som QA-strateg på Oatly. Vad fick du med dig från Patrick Siegbahns föreläsning?
Jag tycker att det var en bra dragning och tänker också att det var en fin gest från qbox att erbjuda oss konsulter kunskap som hjälper oss att få en större kontroll på hela vår ekonomi. För allting hänger ihop, och det är först när vi har koll på vår privatekonomi som konsultlivet ger oss frihet på riktigt. För mig personligen var det inte jättemycket nytt, utan en bra bekräftelse på att jag tänker rätt. Jag har aldrig varit en person som shoppar och slösar. Men jag fick med mig att ett smart sparande inte behöver vara komplicerat, utan att den bästa vägen framåt ofta är att förenkla.
Om Småspararguiden
Småspararguiden började som en blogg där de recenserade företeelser och finansiella produkter, men ägnar sig även åt grävande journalistik och har bland annat avslöjat finansbolaget Allras skumma affärer. Så småningom breddades verksamheten till att inkludera utbildning och rådgivning om privatekonomi och pensioner. Kika gärna på smaspararguiden.se