Välkommen till oss Jenny Scherr
Maskiningenjör hittade hem som prestandatestare
”Visst måste man väl jobba inom det område man utbildat sig inom”, tänkte Jenny Scherr. Därför började hon sitt yrkesliv med robotprogrammering när hon var färdig maskiningenjör. Men det var först när hon började arbeta med IT-system och mjukvara som hon yrkesmässigt hittade hem. Vi är glada att få hälsa en prestandatestare som är stark inom logik, och som älskar sitt jobb, välkommen till qbox!
Efter teknisk linje på gymnasiet läste Jenny matematik under ett år innan hon hoppade på en utbildning till högskoleingenjör i Uppsala. När hon tagit examen fick hon jobb på Volvo med att programmera robotar som byggde bilkarosser. Men i samband med att hennes föräldraledighet led mot sitt slut 2007 började hon leta nytt jobb eftersom hon inte ville pendla till Göteborg.
Jenny hittade en annons i tidningen där Skatteverket i Stockholm sökte prestandatestare, och från vad hon läste sig till i annonstexten handlade det om teknik och IT. Hon tyckte att det lät spännande och hade tur att de skulle ta in två personer utan erfarenhet för att träna upp. Det nya jobbet blev en omedelbar förälskelse.
Här hittade jag min grej. För första gången fattade jag vad folk menade när de sa att de älskar sina jobb, säger Jenny.
Last i stora lass
På Skatteverket testade Jenny och kollegorna hur sajten och över hundra interna system fungerade när de utsattes för olika mycket last. Som exempelvis hur många skattebetalare som kan deklarera samtidigt utan att upplevelsen på sajten upplevs som trög. Sedan dess har hon samlat på sig 15 års erfarenhet och har jobbat i en lång rad olika system i en bredd av branscher; från dagligvaruhandeln till sjukvård, bank och försäkring, och spelbranschen.
Vad som orsakar hög belastning skiljer sig från bransch till bransch. På ICA behövde sajten till exempel klara anstormningen av receptletande nyårsfirare och inom spelindustrin testar vi inför fotbolls VM.
Jenny upplever att det på många håll saknas medvetenhet om hur viktigt det är med prestandatest och som privatperson ser hon ofta exempel på där det brister. Som i somras när hennes son skulle kolla vilket gymnasium han kommit in på och sajten hade kraschat, eller under melodifestivalen när appen för hjärtröstning inte pallar trycket.
Prestandatest borde vara lika självklart som att säkerställa att koden är buggfri. För företag kan långa svarstider innebära tappad försäljning och för en myndighet påverkas upplevelsen av god medborgarservice.
Pratar med system och människor
Som prestandatestare har Jenny nytta av att kunna kommunicera på många olika nivåer, då det är viktigt att kunna förklara utfallet av testerna på ett sätt som är relevant för olika målgrupper. Hon har också nytta av att stå på en bred teknisk bas; från att kunna gräva i databaser till att diagnosticera applikationssystem.
För mig är tjusningen att det inte går att bli fullärd.
För två år sedan valde Jenny att jobba som utvecklare under en period för att bredda och utveckla sin kompetens. Nu när hon återvänder till rollen som prestandatestare kliver hon samtidigt ombord på qbox. Hon har tidigare varit konsult i eget bolag, men nu ville hon vara en del av en grupp.
Jag lockades främst av det sociala och att qbox är ett litet bolag.
Padel, hårdrock och teknisk analys
På fritiden tycker Jenny om att lyssna på all möjlig sorts musik och har ett kompisgäng som hon går med på hårdrockskonserter. Tillsammans med familjen spelar hon en hel del padel och golf. Alla har grönt kort och de har en stående padeltid varje vecka.
På golfbanan visar barnen vem de har ärvt tävlingsinstinkten av, och under en normal runda stormar känslorna från den ena ytterligheten till den andra. Vi brukar ha som regel att den som vinner får välja vad vi ska äta till middag.
Jenny har också ett stort intresse för börsen och ägnar sig åt teknisk analys av aktier. Det innebär at förutspå hur en aktiekurs kommer att röra sig i framtiden utifrån historiska data.
Min hjärna trivs bra när den får leta mönster och jobba med analys, säger Jenny.