Frilansa som IT-konsult eller fortsätta som anställd? Det är frågan!

glad kille

För den som vill arbeta som konsult finns det flera olika möjligheter, från stort bolag till egen låda. För att du som individ ska kunna välja rätt gäller det att utforska vad de olika alternativen innebär i praktiken. Är det alltid mer tryggt att vara anställd i ett stort bolag, och vilka utbildningar skulle du gå om du fick välja själv?

Om vi föreställer oss att det finns tre testkonsulter som arbetar i samma projekt på en bank så har de förmodligen en arbetsvardag som ser ungefär likadan ut. Däremot kan deras villkor se väldigt olika ut beroende på vilken typ av bolag de är anställda i.

I den här artikeln presenterar vi tre förenklade alternativ för dig som vill arbeta som konsult: traditionellt konsultbolag, hybridbolag med frilansmodell, eller en helt egen firma. Vi belyser för- och nackdelar och kanske att vi till och med avlivar några konsultmyter?

Traditionellt konsultbolag

I ett traditionellt konsultbolag har du ofta fast lön och provision. Du har en garantilön och det är någon annan som sköter försäljningen. Här har du tjänstepension enligt företagets policy och fem eller sex veckors semester per år. Det är som att vara anställd i vilket bolag som helst, fast med skillnaden att du arbetar i uppdrag på andra företag. Du gör ditt jobb och får en lön och behöver inte tänka på något annat. I ett traditionellt konsultbolag är det ägarna som styr verksamhetens utveckling.

 

Hybridbolag med frilansmodell

I ett hybridbolag med frilansmodell tar du ett större ansvar för att landa uppdrag. Företaget sköter administrationen, och även om du själv betalar egen lön så finns det ett skyddsnät och det går bra att ta bostadslån. Utöver att du sätter din egen lön väljer du även hur mycket du vill avsätta i tjänstepension och vilka utbildningar du vill gå. I samråd med din uppdragsgivare väljer du också själv hur mycket semester du vill ta ut. I hybridbolaget är det konsulternas intressen och önskemål som styr verksamhetens utveckling.

”Från mitt perspektiv så är det frågan ”för vem finns bolaget” som skiljer traditionella konsultbolag från konsultbolag med frilansmodell. Ett traditionellt bolag drivs oftast av att växa och ge avkastning till ägarna. Här på qbox är det vi som konsulter som bestämmer hur bolaget ska utvecklas och bolaget finns för oss, snarare än tvärtom”, säger Hans Joelsson som arbetar som mobiltestare.

 

Eget företag

I ett eget företag är det du som konsult som är företaget och har fullt ansvar att sköta allt från försäljning till administration. Du väljer semester och arbetstider i samråd med uppdragsgivaren och tar ut lön och avsätter tjänstepension utifrån eget huvud inom det utrymme som finns. Den som har överskott i ett aktiebolag kan ta utdelning. Du väljer vilka utbildningar du vill gå och företaget kan utvecklas efter dina intressen.

”När jag var anställd fick jag tjata länge för att få gå en ledarskapsutbildning. Idag väljer jag själv när och vilka utbildningar jag ska gå, och om jag vill ta en paus för reflektion mellan uppdragen så kan jag göra det”, säger Ulrika Gibson som arbetar som testkonsult i egen firma.

”Efter många år som anställd på ett försäkringsbolag tog jag anställning på ett litet konsultbolag, men upplevde att det blev lite för mycket att både vara social med kollegorna på uppdraget och med konsultkollegorna. Jag klev av och startade eget och inser att jag uppskattar att kunna fatta beslut utifrån vad som fungerar för mig. Inte minst när det gäller balans i livet”, berättar Ulrika vidare.

 

Trygghet som konsult

Hur mycket vi än önskar det så finns det ingen garanterad trygghet i arbetslivet, oavsett var man arbetar. Företag som är stora och stabila den ena dagen kan bli omsprungna eller uppköpta av konkurrenterna nästa dag. De flesta som kliver ut i arbetslivet har en bild av att en tillsvidareanställning på ett traditionellt företag, eller på ett större konsultbolag, ger en större trygghet än frilansmodellen.

”Trygghet är en komplex fråga och jag brukar utmana med att fråga vad tryggheten innebär i praktiken och vad den kostar. Vad är du beredd att ge upp för att någon ska ge dig tre månaders uppsägningstid?” säger Gustav Lindberg som är en av qbox medgrundare.

”Innan jag valde att starta eget bolag kände jag en viss oro eftersom jag inte arbetat som konsult så länge. Men jag insåg snabbt att mitt kontaktnät var större än jag trodde och något så enkelt som en frukost med en tidigare kollega kan leda till ett uppdrag”, berättar Ulrika.

”Tidigare tänkte jag att det skulle kännas otryggt att jobba i en frilansmodell, men nu har jag landat i en trygghet som jag bygger själv med hjälp av en egen ekonomisk buffert som ger mig möjlighet att öka min kompetens över tid”, säger Hans Joelsson.

Hans Joelsson valde att växla från stort konsultbolag till qbox och frilansmodellen samtidigt som han och hans fru väntade sitt första barn.

”Visst kände jag impulsen som sa att det vore bäst att sitta still i båten, men efter att jag först tänkt: ”Oj vi ska få barn, då behöver jag trygghet” så landade jag i: ”Oj, vi ska få barn, då behöver jag flexibilitet”.

 

Här kommer några frågor som hjälper dig att välja rätt

  • Är det viktigt för mig att tillhöra en grupp eller ett varumärke?

  • Hur ser ersättningsmodellen ut i bolaget jag söker till?

  • Finns det möjlighet att ta extra semester?

  • Kan jag välja vilka utbildningar jag vill gå?

  • Får man förmånsbil och vilken kan jag välja?

  • Hur ser det ut med sjukvårdsförsäkring och pensionsförsäkring?

Föregående
Föregående

Välkommen till oss Vijil Collins!

Nästa
Nästa

Vad gör en speltestare på jobbet egentligen?