Under hösten 2020 så har vi på qbox lärt oss mer om vad vi kan göra för att bromsa och motverka pågående klimatförändringar. Vi har försökt identifiera vilka åtgärder som är mest effektiva i det långa loppet och vilka som kanske rent av kan ha negativa effekter.
Resultatet av detta arbete har lett till att vi ändrat inriktning på vårt eget klimatarbete vilket vi ser som en stor framgång för både oss och miljön. Vi har studerat vad man idag vet om kolcykler och hur det faktiskt invaliderar klassisk klimatkompensation. Den långa kolcykeln tar 100-200 miljoner år att fullborda ett varv. Det är från den vi tar fossila bränslen. Den korta kolcykeln tar 100-1000 år att fullborda ett varv och det är det utbyte som sker mellan atmosfär och växter. Det går alltså inte att pumpa ut koldioxid från den långa kolcykeln och förvänta sig att investeringar i den korta kolcykeln sväljer överskottet.
Det bästa för att förhindra uppvärmningen av klimatet är att dra ned på och helst sluta använda fossila bränslen. Det näst bästa är att utnyttja teknik som drar koldioxid från atmosfären och lagrar kolet geologiskt. Det tredje bästa är att se till att de stora kolsänkor som finns idag inte förstörs, t.ex. genom att bevara gammelskog och myr- och torvmarker. Det sämsta alternativet ur flera perspektiv, om målet är att sänka halten av koldioxid, är att plantera skog.
Så, istället för att räkna ut vårt klimatavtryck, med målet att kompensera för det, så väljer vi att prioritera och maximera investeringar i projekt med potential att binda kol för en lång tid framöver, oavsett storleken på eget avtryck.
Vi fortsätter vårt samarbete med ZeroMission för att kunna mäta vårt klimatavtryck och hitta sätt att minska det på samtidigt som vi stödjer allt effektivare klimatprojekt. I år valde vi ett vattenreningsprojekt i Uganda som minskar behovet av ved och kol tack vare effektiva filter samtidigt som det också leder till färre vattenburna sjukdomar. Vi inleder även en dialog kring investeringar i projekt som exempelvis ämnar att lagra koldioxid geologiskt med vår samarbetspartner.

2019 missade vi tyvärr CO2-målet vi själva satt upp pga av ett ökat utsläpp i samband med en konferensresa där vi flög över atlanten. 56ton CO2 blev resultatet och istället för en sänkning med 25% som vi satt upp ökade utsläppen med 195%. Det visar på de förödande konsekvenser flygresor har på våra lokala utsläppsmål och de globala utsläppsutmaningar vi står inför tillsammans.