QBox

Välkommen tillbaka Mimmi


Frilanslivet, Hållbarhet, Livsbalans, Speltestning

Mimmi är en person som brinner för saker; oavsett om det handlar om att testa en app, baka macarons eller spela Breath of the Wild tar hon sig an det med lika delar kreativitet och uthållighet. Hon planerade länge för en karriär inom underhållningsbranschen, men för tio år sedan gled hon in på test via ett bananskal. Nu är hon tillbaka på jobbet igen efter en föräldraledighet.

När Mimmi närmade sig slutet på utbildningen i kognitionsvetenskap fick hon tips att söka jobb som testare på NetEnt. Då visste hon inte att jobbet ens fanns; nu har hon tio års yrkeserfarenhet och en nisch i spelbranschen. Idag tar Mimmi inte bara rena testuppdrag, utan trivs även i en coachande roll och med att skapa struktur för testerna.

  • Vid något läge i framtiden kommer jag säkert ta uppdrag i andra branscher och inriktningar, och det är fint att ha den möjligheten. På qbox väljer jag själv utifrån vad som känns kul och hur jag vill att min karriär ska utvecklas.

Sång och dans på hal is

Under uppväxten ägnade sig Mimmi åt sång, teater och dans och hon såg framför sig en karriär inom underhållning. Mellan 15 och 20 var hon med och drev en showgrupp som uppträdde regelbundet på ett hotell hemma i Kramfors. Mest minnesvärt var när de sjöng nationalsången inför en Modo-match. Vanligtvis är det en person som sjunger, och det finns en matta som är lagom stor för den personen att stå på. Här halkade alla åtta ut på isen och gjorde sitt bästa för att stå på ett snyggt led. Men det gick bra, stämmorna satt och applåderna dånade.

  • Efter att ha provat mina vingar en del i underhållningsbranschen landade jag i att min kreativitet stryps om jag behöver försörja mig på det. Då kan jag inte göra det jag vill utan måste anpassa mig efter den som ska betala.

 

Konditor som testar recept

Mimmi uttrycker också sin kreativitet i köket och är utbildad konditor från en skola i London. Precis som att hon inte vill försörja sig på underhållning insåg hon snabbt att hon inte ville arbeta som konditor. Det hon tycker är kul är att mixtra och lära sig nya recept, och inte att baka samma sak många gånger. Hon upplever att det påminner om testning eftersom man börjar från lösa ramar, och upprepar samma manöver för att jämföra och leta buggar, till dess att det blir ett bra resultat. När hon först började intressera sig för bakning bestämde hon sig för att lära sig att göra macarons, och det tog några dagar (och ett tiotal försök) innan hon fick till en batch som var okej.

  • Bakning är inte som matlagning där det går att kasta ner vad som helst, röra om och det blir gott. Det är kemi. Med macarons är utmaningen att blanda mandelmjölet i marängsmeten och att hitta den perfekta texturen. Och som med allt annat lär man sig genom att misslyckas, identifiera felen och testa igen. Bakandet är verkligen att få utlopp för kreativitet och kunnande. Jag bakar sällan samma sak två gånger, och sällan bara för att äta. Jag vill skapa.

 

Passar den som vill styra sin egen vardag

Innan Mimmi började på qbox hade hon arbetat på en stor konsultfirma. Som konsult på qbox får hon ta ett större eget ansvar, men hon beskriver sig själv som en person som gillar att ha koll och att det finns en stor kunskapspool att luta sig mot i företaget oavsett vad det gäller. Här får hon vara med och styra själv samtidigt som hon får stöd där hon behöver. Hon beskriver det som en relativt liten investering i koll som ger stor avkastning i frihet.

  • Jag har alltid dragits till att vara egen, men det kändes lite stort att ta steget ut helt på egen hand. När jag fick tips om qbox av en konsultkollega tyckte jag att det lät som det perfekta mellantinget. Här blir man behandlad som den vuxna människan man är, och vi är ett skönt litet gäng som hjälps åt.

Under föräldraledigheten kunde Mimmi själv bestämma hur mycket hon ville ta ut i lön utifrån vad som fanns tillgängligt på hennes konto.

  • Med bra planering kunde jag vara hemma länge och jag kunde ge mig själv föräldralön. Det passar mig bra att kunna välja själv och inte vara bunden av hur det är bestämt att saker görs hos arbetsgivaren. Här är det aldrig några diskussioner.