QBox

Välkommen till oss Tuva Hellström!


Uncategorized

Färsk QA-konsult får raketstart med qbox fresh

Tuva Hellström tog klivet direkt från skolbänken till qbox och ett liv som QA-konsult. Hon är en del av det vi kallar qbox fresh, och med stöd från qbox seniora konsulter får hon det stöd hon behöver för att göra ett bra jobb och chansen att utvecklas snabbt. Just nu är Tuva ute på sitt första uppdrag, och är testare i ett team på Scania som tar fram GUI:t till ett utvecklarverktyg.

Under uppväxten spenderade Tuva mycket tid framför datorn. Ändå fanns inte IT med på radarn som en möjlig bransch att jobba i. Hon gick ett gymnasieprogram med inriktning mot media och fotografi och hann jobba på Post Nord i några år innan hon bestämde sig för att skaffa en yrkesutbildning.

När hon fick tips om KY-utbildningen på Jensen visste hon inte ens att yrket testare fanns, men insåg snabbt att det var en bra matchning med hennes sätt att tänka. Tuva beskriver QA som ett detektivarbete, och under utbildningen fick hon lära sig att använda sin kreativitet för att hitta fel.

  • Tidigare hade jag en bild av att jag inte var tillräckligt teknisk för att jobba med IT, men på skolan fick jag både kunskap och självförtroende. Inte minst då mina kursare ofta vände sig till mig med sina frågor.

Bygger bred kompetens som konsult

Direkt efter utbildningen började Tuva som konsult på qbox fresh, vilket var långt från hennes ursprungsplan. Hon hade varit inställd på att skaffa ett fast jobb, bli riktigt vass på uppgifterna, och bli kvar hos samma arbetsgivare länge. Men sen insåg hon att konsultalternativet var ett bra sätt att bygga en bred kompetens på kort tid, och att det ger henne en chans att utforska om det finns en nisch där hon trivs bäst, eller om hon vill vara generalist.

  • Jag tror att det var tanken på trygghet som lockade med ett fast jobb, men sen insåg jag att trygghet kan se ut på olika sätt. Nu tänker jag snarare att det är min kompetens och det nätverk jag har genom qbox som är nycklarna till en bra karriär.

På Scania är Tuva ensam testare i teamet och trivs bra med att planera och prioritera arbetet efter eget huvud. Men när en fråga eller fundering dyker upp har hon alltid tillgång till de seniora kollegorna på qbox; antingen över en fika eller via Slack.

  • Min känsla är att de håller koll på hur jag har det, och det känns bra. I framtiden ser jag fram emot att ge det stödet och omtanken vidare till andra.

På fritiden tycker Tuva om att rita och måla, gärna porträtt och motiv som är inspirerade av spel och fantasy. Från början var Tuvas plan att bli konstnär, men hon landade i att det var bättre att ha ett annat yrke för att kunna behålla glädjen i konsten som hobby. Hon har också ett stort intresse för Japan, och har både studerat språket och japansk kalligrafi.

  • Intresset för Japan väcktes när jag började lyssna på japansk rock på högstadiet, och sedan dess har jag utvecklat ett stort intresse både för landet och kulturen.