QBox

Välkommen till oss Sofia Persson


Uncategorized

Teknisk fysiker från norr hittade hem till QA och qbox

Vi hälsar Sofia Persson välkommen till qbox-familjen. Hennes karriärresa började med en dröm om att jobba som kläddesigner, via en utbildning i teknisk fysik och sedan vidare till test och agilt ledarskap. Sofia tycker att vintern i Norrland överträffar den i Stockholm, men att det är lättare att landa drömjobbet i storstaden.

När Sofia Persson skulle välja utbildning efter gymnasiet konstaterade hon att de ämnen hon haft lättast för var matematik och fysik. Sedan valde hon utbildningen i Teknisk fysik eftersom den enligt uppgift var den svåraste inom det området. Sofia bestämde sig för att testa ett år för att se om hon klara de av det, vilket hon gjorde. Och när hon var färdig civilingenjör kände hon sig även klar med hemstaden Umeå, och flyttade till Stockholm och började jobba som konsult. Sofia fick uppdrag som testare på Ericsson, trivdes jättebra, och insåg att hon hade en fallenhet att hitta buggar.

  • Jag drivs av få saker att fungera så bra som möjligt, och att bidra till en bra användarupplevelse. Jag märkte att det var just inom test som jag kunde tillföra mest värde, snarare än i en roll som utvecklare, säger Sofia.

Börjar nytt, det är kul, och det går bra

Sofia kände redan från start att hon passade som konsult. Som person trivs hon att lära sig nya saker och att få uppleva olika branscher och företagskulturer. Under tiden med små barn valde hon att ta anställning, men efter åtta år väljer hon att jobba som konsult igen.

  • Jag vet att många tycker att det är krävande och tufft att börja på ett nytt jobb, men jag älskar det. Min erfarenhet är att man kommer dit, folk är trevliga och att det går bra.

Under de senaste fem åren har Sofia kombinerat testrollen med arbete som Scrum Master, en roll hon trivs i och vill utvecklas inom. På qbox ser hon fram emot att vara en del av en grupp drivna och duktiga konsulter som peppar och utmanar varandra, och som alla brinner för kvalitet. Hon beskriver personer som arbetar med QA som lagspelare som ser till helheten, och som har nytta av att vara intresserade av människor.

  • Som Scrum Master handlar mycket om att skapa förutsättningar för att teamet ska jobba bra tillsammans. För mig handlar gott ledarskap om att ställa frågor som gör att teamet kommer fram till det bästa beslutet tillsammans, och att skapa ett team där alla trivs och kan bidra på bästa sätt.

Prioriterar träning på fritiden

Sofia har två barn som är 7 och 10 år gamla och mycket av fritiden kretsar kring familjen. Men hon har alltid varit en aktiv person som prioriterar regelbunden träning. Hon springer ett par gånger i veckan, cyklar till jobbet, och sedan några år tillbaka börjar hon varje vecka, oavsett tid på året, med ett cirkelpass utomhus. På sommarhalvåret är det skönt och soligt, men den första veckan i januari beskriver hon som lite mer bister.

  • Eftersom det inte finns så mycket tid för träning med jobb och familj har jag också blivit en person som springer. Däremot har jag inte kommit till en punkt att jag kallar mig löpare, men med nästan två pass i veckan är det nog dags för det snart.