QBox

Välkommen till qbox Shewit Zewenghiel


Flexibilitet, Frilanslivet, Hållbarhet, karriär, Livsbalans

Som testare är en viktig del av jobbet att få människor med olika perspektiv att mötas, förstå varandra, och dra åt samma håll. Och att göra det samtidigt som du själv står stadigt i användarens skor. Någon som är bra på allt det där är Shewit Zewenghiel, och vi är glada att få hälsa hennes välkommen till qbox.

Shewit Zewenghiel gick civilingenjörsprogrammet med inriktning bioinformatik, fick jobb som forskningsingenjör, men insåg snart att hon inte lockades av den karriärväg som låg framför henne.

  • Eftersom civilingenjörsprogrammet är en bred utbildning visste jag att det fanns andra karriärval. Jag var intresserad av att göra något nytt så en vän inspirerade mig att prova på konsultbranschen.

Shewits första uppdrag som konsult var som testare av nätverkssynkronisering för radiobasstationer. Hon överraskades av hur bra hon trivdes, både som testare och konsult, och insåg att det var en bra matchning för hennes personlighet och intressen. I takt med att hon lärde sig hantverket började hon ta uppdrag där hon fick effektivisera testprocesser och jobba med automatisering.

  • På mitt första uppdrag var det väldigt tekniknära och jag fick jag fysiskt gå till ett labb för att konfigurera olika nätverk inför testförfarandet. Efter några år sökte jag mig till ett annat konsultbolag för att få jobba med produkter som också har webbgränssnitt.

Bra på att få kontakt med människor

Den som är testare fungerar ofta som spindeln i nätet, knyter ihop krav och utveckling, och behöver prata med alla yrkesroller. Shewit beskriver sin förmåga att möta människor och bygga relationer som sin superkraft, och att det har varit viktigt för hennes framgång. När hon kliver in i en grupp bidrar hon till att de som jobbar ihop känner sig trygga med varandra och att kommunikationsvägarna hålls öppna.

  • Jag har också god nytta av min anpassningsbarhet. Visst kan jag välja ett uppdrag för att få jobba med en viss teknik, men jag tycker att det mesta är kul när jag sätter mig in i det.

I rollen som testare drivs Shewit av viljan att ta fram bra produkter som är enkla att använda, även om produkten inte hanteras på det sätt det är tänkt.

  • Jag har alltid användbarhetsperspektivet med mig, ställer mig i olika användares skor, och letar efter kryphål som vi kan täppa igen för att förbättra upplevelsen.

Jobbet anpassar sig efter livet

När Shewit kom i kontakt med qbox hade hon gått i tankarna att byta jobb ett tag. Dels ville hon jobba på ett bolag med andra konsulter som också är specialiserade inom test och QA, dels ha en större frihet. Med tre barn som är sex, tre och ett år ville hon ha möjligheten att anpassa sina dagar och veckor på ett mer flexibelt sätt än vad som erbjuds med en traditionell anställning.

  • Det jag insåg först var att qbox passar den livsstilen jag har nu med tre små barn. När jag sen träffade mina nya kollegor kände jag mig glad, upprymd och övertygad att det skulle bli bra.

På fritiden kretsar mycket i Shewits liv just nu runt familjen, men under hennes sista föräldraledighet började hon styrketräna. Hon träffade en bra PT, satte upp mål, och har både blivit rörligare och starkare.

  • Sedan jag blev mamma är jag superimponerad över vad kroppen klarar av, och det var härligt att uppleva att det gick snabbt att komma i form igen.