QBox

Välkommen till oss Johan Schönberg


Uncategorized

Johan vill jobba med de vassaste i branschen

När Johan Schönberg var tio år köpte hans föräldrar en ny dator som han omedelbart skruvade isär. ”Jag minns att jag cyklade till en kompis med hårddisken i handen och tänkte att jag ligger risigt till om jag tappar den”, berättar Johan. Och var passar väl en person med ett gränslöst teknikintresse bättre än på qbox?

Inte helt otippat var det självklart för Johan att välja ett gymnasium med IT-inriktning, och därefter läste han data och systemvetenskap med inriktning företagsekonomi på Uppsala universitet. Under studietiden jobbade han extra som PC-tekniker och drev en e-handel.

  • Det är alltid ett högt tempo runt mig, säger Johan.

Från vänner och kollegor får han ofta höra att han alltid strävar efter att utveckla saker och göra dem bättre. I allt han gör utmanar han gamla tillvägagångssätt och letar effektivisering.

 

Ser utvecklingsprocessen som ett ekosystem

I början av karriären strävade Johan mot projektledarrollen, för att få vara i händelsernas centrum, och såg att QA kom som nummer två i ett projekt. Men för några år sedan kom Johan till en vändpunkt i karriären där han kände att han ville vidga sina perspektiv. Han valde att bygga kunskap inom områden som ligger utanför det han ägnar sig åt på jobbet, och förkovrade sig inom bland annat ledarskap, personlig effektivitet och HR. På köpet fick han syn på alla delar av IT-utveckling som en helhet och att framgångsrika projekt kräver ett större affärsfokus.

  • Vi testar inte för testandets skull, utan målet är att få ut fungerande mjukvara som skapar affärsvärde så snabbt som möjligt. En väg dit är att arbeta med QA på ett strategiskt sätt, snarare än att test är något som sker i slutet för att rätta upp det som gått snett.

Har förmodligen fel

En bok som påverkat Johan mycket heter ”How to win friends and influence people”. Från den tog han med sig att alla gör sitt bästa, och själva upplever att de gör rätt i varje given situation, även när det inte verkar så eller, när resultatet inte blir särskilt bra. När han tar den kunskapen med sig in i ett möte upplever Johan att det inte finns någon grund för konflikt, och att det blir bättre samtal. Som exempel frågar han hellre hur han kan stötta när en leverans går trögt, än ifrågasätta varför.

  • I backspegeln kan jag se att jag gått i onödigt många konflikter, och tänker att det hjälper att ha med mig insikten att jag antagligen har fel. Utanför naturvetenskapen finns det inga absoluta sanningar, utan den ligger ofta någonstans mitt emellan flera perspektiv.

Utveckling, nyfikenhet och hållbarhet

Efter flera år med karriärfokus, chefsroller, och mycket jobb ville Johan etablera en mer hållbar livsstil med mer tid för familjen och träning. För Johan stod valet mellan att vara konsult på egen hand och att vara en del av qbox. Valet föll på qbox eftersom han sätter sin utveckling och nyfikenhet först och ville ha kollegor som är seniora inom sina respektive områden.

  • Jag vill ha friheten att göra egna val, men det känns bra att ha tillgång till qbox kontaktnät. Här får jag de bästa möjliga förutsättningarna att få intressanta uppdrag, och ser fram emot att lära mig mycket av kollegorna.

På fritiden tycker Johan om frisbeegolf, utförsåkning och segling. Han är också en fullfjädrad gamer som spelar dataspel när han har möjlighet. Familjen har ett stort matlagningsintresse, och dottern Elsa som är 2,5 år har ett eget kök där det också lagas mat.

  • I Elsas kök är variationen inte särskilt stor, utan det blir oftast kokt tomat. Jag lagar gärna mat inspirerad av Tom Sjöstedt och tycker om att experimentera med den nya grillen.

Tre boktips från Johan:

Drive: The Surprising Truth About What Motivates Us

En grundbult i min syn på motivation och viktig för att förstå egna och andra individers drivkrafter

The Phoenix Project: A Novel About IT, DevOps, and Helping Your Business Win

Boken sätter ord på många av de stora utmaningarna som företag och IT-organisationer har. En klassisk komedi för alla som jobbat i stora IT-projekt

Sapiens: A Brief History of Humankind

Fascinationen i att kunna zooma ut från sin egen livstid och se mänskligheten på lite avstånd är fantastiskt. En ögonöppnare kring livet som människa