QBox

Välkommen till oss Gustav Hörnberg


Agil Coach, karriär, Konsultbolag, Livsbalans

Musikalisk agil coach med passion för människor och kvalitet

Vi säger välkommen till Gustav Hörnberg som ny konsult på qbox. Han började sin QA-resa som testare på Redmind och kommer senast från en anställning som Scrum Master och agil coach på Svea Bank. Men från början var planen att bli professionell jazzsaxofonist.

Under uppväxten såg Gustav framför sig ett yrkesliv som professionell musiker. Han gick Södra Latins jazzlinje, och hade kommit in på Kungliga Musikhögskolan, men landade till sist i att han ville musicera för att det är roligt, och för att koppla av tillsammans med kompisar, snarare än att försörja sig på det. Så i stället för att plugga vidare inom musiken började han jobba i Interfloras support.

  • Jag fick hjälpa butikerna med allt möjligt, som att reda ut varför skrivarna inte fungerade, och insåg att jag hade en fallenhet för felsökning. Så när jag kände mig redo att börja plugga valde jag en yrkesutbildning inom test och QA, säger Gustav.

Drivkraft att få helheter att fungera

Utbildningen ledde till ett jobb som testare, och därefter har Gustav utvecklats i riktningen mot att jobba med processer och att utveckla team. Nu senast arbetade han som Scrum-master och agil coach på Svea Bank.

  • För den som har intresset är steget mellan QA och agil coaching inte långt.

Under utbildningen, och när han var ny i yrket, trodde Gustav att det var hans inneboende nyfikenhet som gjorde att han trivdes så bra inom QA. Sedan dess har han blivit medveten om att det snarare handlar om att han har en stark drivkraft att få vara med och bidra till att en helhet fungerar på ett så bra sätt som möjligt. Han trivs när han får arbeta med att effektivisera, optimera och få till riktigt bra flöden.

  • Jag gillar att se saker ta form, så ur den bemärkelsen hade jag kunnat jobba som rörmokare eller med att bygga hus. Det stör mig heller inte om det är lite kaotiskt och stök på vägen mot målet, så länge det finns en tydlig vision.

Coach som lyfter andra

I rollen som coach skapar Gustav förutsättningar för att alla i teamet ska vara sina bästa jag, och hjälper medarbetarna att röja undan hinder i det dagliga arbetet. Han menar att rollen innebär olika saker beroende på hur teamet ser ut och vilka behov som finns. Det kan exempelvis vara att bidra till att en helt ny grupp mognar tillsammans, eller att utmana ett team som jobbat tillsammans länge till att hitta nya kreativa infallsvinklar och nya mål.

  • Jag är intresserad av människor och gruppdynamik, och har ett passionerat intresse för kvalitet. För mig är det inte viktigast om jag jobbar i en roll som Scrum Master, agil coach eller agil testare, utan att jag får vara i en miljö där det finns en vilja att utvecklas, lära och förbättra processer även om det är lite utmanande.

Musik, modeller och dataspel

Med två barn som är fem och åtta år har Gustav inga problem att fylla tiden utanför jobbet, men när det blir tid över spelar han gärna dataspel och bygger och målar modeller.

  • Nu har jag inte rört saxofonen på ett par år, men ser framför mig att jag kommer att börja spela igen i framtiden när barnen är lite äldre. Då blir det improvisatorisk musik som afroamerikansk jazz, jazz/funk-fusion och svensk, vemodig folkmusik-jazz.

Varför valde du att bli konsult på qbox?

  • Jag får tryggheten att vara anställd, samtidigt som jag får mer frihet än i ett traditionellt konsultbolag. Visst är det lite högre krav på mig som konsult, men ersättningsmodellen är fördelaktig, och jag ser fram emot att utvecklas som säljare.