QBox

Min resa från timdebiterande konsult till utbildningsleverantör


Automatisering, Frilanslivet, Konsultbolag, Livsbalans, Utbildning

De flesta som startar eget inom mjukvarubranschen brukar arbeta som frilansande konsulter. Tänkte att du skulle få ta del av lärdomar och andra erfarenheter jag fått under min resa från timdebiterande konsult till utbildningsleverantör.

Jag som gästbloggar heter Jonas Breisel och har jobbat med testning sedan 2010. Merparten av tiden i ledande positioner som test lead och testarkitekt. Startade eget 2019 och ansvarar för Meetupgruppen Passion For Testing.

Att starta eget

Den mest påtagliga skillnaden när man startar eget är att man får mer frihet. Du får en ny chef i dig själv. När man har uppdrag tjänar du troligen mer pengar till både lön, pension eller annat du vill spendera dina resurser på.

Investeringar i sig själv och sin vidareutveckling blir än viktigare då du är företagets viktigaste resurs. Ingen arbetsgivare har investerat lika mycket i mig som jag själv gjort. Då hade jag ändå en väldigt bra arbetsgivare.

När du startar eget som frilansare är det viktigt med ett brett nätverk så man lätt hittar uppdrag. Själv levererade jag timmar som konsult under mitt första år med Xplorafory. Detta byggde trygghet i företaget vilket kändes viktigt för mig. Det ger bra flexibilitet och en stabilitet att driva företaget utifrån. Det är skönt att ha några månaders buffert när du byter uppdrag, tar extra lång semester eller utvecklar nya erbjudanden.

Att frilansa som konsult

Det som ligger närmast till hands för en frilansare är att sälja konsulttimmar. Jag visste tidigt att jag själv ville ägna mig åt att utbilda andra inom test och letade den typen av uppdrag.

Ett gig-tips för dig som vill börja undervisa är att vända sig till yrkeshögskolorna. Där hittar du löpande underlag för ditt konsultande och timpengen är ofta bra. Dock har du fler arbetsuppgifter utanför lektionerna. Som att ta fram material och rätta inlämningsuppgifter eller tentor, vilket är bra att känna till. Efter ett tag kan du börja återanvända ditt material. Vilket sparar mycket tid. Så det är smart att köra samma utbildning ett par gånger i rad.

Att lära sig mycket på kort tid

Jag utmanade mitt eget lärande genom att undervisa i ämnen jag själv ville lära mig mer om. Det är en utmanande strategi som är viktig att du kan hantera och leverera professionellt utifrån. Själv tar jag ofta hjälp av en mentor som lär mig ämnet. Därefter tar jag fram material och håller utbildningen. Det är extremt utvecklande och ett roligt sätt att djupdyka i ett ämne. Inget får en att jobba som en deadline helt enkelt.

Nästa steg för mig

Min dröm om att köra egna utbildningar mot företag eller enskilda testare har funnits där länge. Det viktiga för mig har varit att sätta ner foten och bestämma mig för att köra. För det är tufft ett tag innan du får igång tillräckligt med försäljning.

Det underlättar att vara eller bli bra på försäljning och marknadsföring. Att sälja egna kurser är en betydligt större utmaning än att komma in och undervisa på yrkeshögskolor.

Jag har gått utbildningar kring försäljning och marknadsföring och det har öppnat upp en helt ny värld för mig. Den mest spännande insikten jag fått ut av detta är att teknikerna går att använda i allt. Ska jag sälja in en idé till en kollega eller min sambo. Ska jag sälja in buggen jag precis hittat? Samma logik och tankesätt som när du ska sälja något på öppen marknad.

Feedback, feedback, feedback!

Dina studenters upplevelse är viktig! Ingen är perfekt och samspelet lärare och elev är ett livslångt lärande. Det är studenterna som vet hur de upplevt undervisningen. Detta har vidareutvecklat mig som lärare mycket.

Feedbacksvar kan även användas som rekommendationer i din marknadsföring (be om lov först).

Viktigt att inte låta sig nedslås av dåliga recensioner! Utvecklingspotentialen är enorm och det finns inget bättre än att vända en skitrecension till en återkommande nöjd kund.

 

Min vision är att bidra med så många bra testare som möjligt till mjukvaruindustrin!

 

Vill du veta mer?

xploraforytest.se
linkedin.com/in/jonas-breisel/
facebook.com/Xploraforytest
twitter.com/BreiselJonas