QBox

Vi presenterar superkollegan Björn Söderlund


Frilanslivet, Konsultbolag, Livsbalans, Talang

Efter att ha jobbat flera år som anställd, och på traditionella konsultbolag, längtade Björn Söderlund efter att få styra mer själv. Nu har han varit på qbox i snart nio år och har samlat på sig erfarenhet från olika branscher och utvecklat kompetens inom nya testområden. Han är generös med sitt engagemang och sin kunskap och är kort sagt en riktigt superkollega.

Björn utbildade sig till systemvetare och började jobba som utvecklare i början av 2000-talet. Men han insåg snart att han tyckte att det var roligare att ta helikopterperspektiv, och se helheten och hur delarna fungerade tillsammans. När han klev ut på arbetsmarknaden var utvecklarna oftast själva ansvariga för att testa sin kod, men sedan dess har ”testare” blivit en etablerad yrkesroll.

  • Jag gillar att hitta avvikelser, och QA-området är väldigt brett, så det går alltid att jobba med nya saker, säger Björn.

 

Ingen minns en fegis

Efter att både ha jobbat i traditionella konsultbolag och som anställd visste Björn att han trivdes i konsultrollen. Han gillar att jobba med olika projekt i olika branscher, men var less på debiteringsfokus och att det fanns en förväntan att ta de uppdrag han blev tilldelad. När Björn kom i kontakt med qbox tyckte han att upplägget lät för bra för att vara sant, men kände sig tveksam till att ta klivet eftersom lönemodellen skiljer sig från andra bolag.

  • Min upplevelse av att jobba som konsult på qbox stämmer väldigt väl överens med den bild qbox grundare Gustav Lindberg målade upp när vi sågs och lunchade första gången. När han sa att ingen minns en fegis blev jag lite provocerad, men det gav mig knuffen jag behövde för att våga. Och det har jag verkligen inte ångrat.

Under åren på qbox har Björn valt att ta uppdrag i flera olika branscher, och upplever att det har betytt mycket för hans utveckling. Han har aktivt valt att fördjupa sig inom nya områden, som exempelvis testautomatisering. Björn har också prioriterat att ha en bra balans i livet och prioriterar att ta längre semester för att vara ledig med familjen.

  • På de konsultbolag där jag jobbade tidigare hade vi tävlingar som gick ut på att debitera mest, men på qbox är det ingen som tycker att du är duktig om du jobbar över. Vi uppmuntras att göra val som ger oss ett bra liv utanför jobbet.

 

Hade tänkt att satsa på egen låda

När Björn började på qbox var planen att han skulle starta egen firma på lite sikt. Men han landade i att han både ville ha frihet och ett sammanhang. Att ha kollegor och tillgång till qbox nätverk ger också en trygghet. De hjälper varandra att hitta uppdrag och med de olika utmaningar man kan ställas inför ute på uppdrag.

  • Den som börjar på qbox har allas stöd och det är lätt att komma in i gänget. Det är som en andra familj, eller ett kompisgäng, och vi har otroligt trevliga konsultträffar och konferenser. Utifrån sett kan vi verka olika som personer, och mina kollegor har intressen som spänner från improvisationsteater till konditor. Men vi har alla intresset för QA och test, och en kultur där vi vill varandra väl och är beredda att anstränga oss för varandra.

På fritiden spenderar Björn tid med familjen, går på allsvensk fotboll med kompisar och spelar golf. Han har också ett stort musikintresse och har gillar att gå på spelningar på mindre ställen som Nalen och Debaser.

  • Vi bor också ett gammalt hus från 1910, så där finns alltid finns någonting att laga.

 

Sagt om Björn:

”Jag uppskattar att Björn är ärlig och vågar säga vad han tycker, eller om det är något han undrar över. Han är ofta den som säger saker som många tänker, men av olika anledningar inte vågar lyfta”, säger qbox-kollegan Linus Tingdahl.

”Björn är en person som har en ”det löser sig”-inställning och möter motgång med humor. Han har också alltid några roliga historier på lager som han gärna delar med sig av, och det faktum att han är positiv och bjuder på sig själv gör det lätt att trivas i hans sällskap”, säger qbox-kollegan Jenifer Stjernstrid.

”Gamla qboxare refererar ofta till Björn som ”favoritkollegan” och jag tänker att det hänger ihop med hans sociala kompetens och hans förmåga till roliga, och ibland fåniga och omogna observationer av omgivningen och sammanhanget. Folk samlas omedvetet runt Björn, för det är trevligt där”, säger qbox-kollegan Kristoffer Rönnblom.