QBox

Frilansaren försvarar Sverige


Flexibilitet, Frilanslivet, Gig, Hållbarhet, Konsultbolag, Livsbalans

På qbox letar vi inte efter högst marginal per konsult. För oss är målet en roligare arbetsvardag och ett härligare liv, och det spiller även över i nytta för samhället. För utan människor som har tid att engagera sig, oavsett om det är i Hemvärnet eller som scoutledare, blir landet mindre tryggt och inte alls lika trevligt. 

På qbox pratar vi hela tiden om vikten att ha en bra balans mellan fritid och jobb. Inte tvärtom. Vår modell är designad för att man ska få plats med det som är viktigt i livet, och därför peppar vi våra konsulter att välja uppdrag utifrån andra parametrar än den högsta timtaxan. Som chansen att utvecklas i yrket, möjligheten att vara långledig på sommaren, eller en kortare resväg.

Som konsult inom QA är det ofta möjligt att förhandla sig till flexibla arbetstider, för att exempelvis kunna sluta tidigare på tisdagar och torsdagar för att leda fotbollsträning eller vara scoutledare. Och om du behöver gå tidigare för att det är vernissage på fritids, så blandar vi på qbox oss inte i, utan det löser du med din uppdragsgivare.

–       Om ett uppdrag med en lägre timtaxa ger en bättre vardag, och därmed en gladare konsult, så uppmuntrar vi det valet. Och på qbox kan man jobba 80 procent och ändå tjäna lika bra som på en heltidstjänst på ett större bolag, säger Christian Grenander som är medgrundare av qbox.

Människor som engagerar sig gör Sverige till ett bättre land

När människor har en bra balans mellan privatliv och jobb, och har tid att engagera sig i olika saker, får det positiva ringar på vattnet. Christian upplever att det var betydligt enklare att engagera sig i barnens föreningar efter det att han och Gustav startade qbox. Han menar att landet blir fattigare utan det frivilliga engagemanget, inte minst för att alla barn och unga behöver bra aktiviteter på sin fritid.

–       Jag är glad att jag hade möjlighet att vara engagerad i barnens föreningar och har både varit scoutledare och lagledare i fotbollen. Idag har barnen vuxit upp, och jag har gått med i Hemvärnet för att bidra till ett fritt och tryggt samhälle.

Christian är långt ifrån ensam att ha valt att engagera sig i Hemvärnet. Efter Rysslands invasion av Ukraina ökade intresset lavinartat och Hemvärnet stärker upp organisationen med ytterligare 20 000 personer. När Christian gjorde sin grundutbildning träffade han många andra konsulter men också småföretagare som elektriker och snickare.

–       Jag föreställer mig att det är ett större steg att ta ledigt från jobbet för att arbeta ideellt om man gör karriär i en stor organisation. På qbox gör vi vårt bästa för att trösklarna till engagemang och fritidsintressen ska bli så låga som möjligt.