QBox

1/
"Vi har verkligen förtroende för varandra. Till exempel vet alla vad de andra har för timpeng, även chefernas. Jag är fortfarande nykär i qbox - efter 2,5 år"
Jenifer Stjernstrid
1/
"Det stora med qbox är öppenheten och ärligheten. Det finns liksom inget bullshit. Det Gustav sa på vår första träff är verklighet. Inte sugarcoated with a cherry on top"
Hans Joelsson
1/
"Jag är förvånad att samhörigheten var så otroligt stark när alla är konsulter, men eftersom vi träffas minst en gång i månaden och åker på resor tillsammans så lär man känna varandra ganska djupt."
Linus Tingdahl
1/
"Jag har bättre kommunikation än jag någonsin haft med en chef. Behöver vi träffas så kommer de till mig över en lunch. Jag har nog aldrig träffat min chef så mycket som här."
Kristoffer Rönnblom
1/
"Det är som att qbox är vårat företag – inte deras företag och de lever det väldigt väl"
Mimmi Boman-Börjesson

qbox är som min extrafamilj. Jag längtar till nästa månadsmöte när jag jobbar ute hos kund. Hur ofta händer det? Jag tycker verkligen om alla och skulle kunna hänga med vemsomhelst av dem efter jobbet.

Många av oss har samma intressen och vi har Slackkanaler och mötesgrupper för allt – från träning till superhjältar. Det är väldigt familjärt. Men det kan också bli allvarligt när det behöver vara allvarligt. Alla vågar också säga vad de tycker och tänker.

Det är vi tillsammans som bestämmer vart vi ska på konferens, vad vi ska göra där och så. Vi röstar, så det är inte chefen som beslutar.

”Jaha, alla ville åka skidor.” Då åker vi skidor….

DET skapar gemenskap och en känsla av att alla får vara med och bestämma.

Om jag ska ha chef är det viktigt med en bra chef. En riktigt bra chef kan vara anledningen till att jag stannar kvar på ett bolag men jag måste också få bestämma själv. Det märks att Gustav och Christian är intresserade av att se till att jag har det så bra som möjligt som anställd. De är stöttande utan att vara chefiga.

Det pratas ofta om transparens i bolag men här känner jag att det är på riktigt, att jag verkligen kan vara helt öppen med mina chefer.

Det gäller även mina kollegor – oavsett vad som händer, även privat.

Vi har verkligen förtroende för varandra. Till exempel vet alla vad de andra har för timpeng även chefernas.

Den här typen av bolag eller modell finns på andra ställen men det är människorna som är det viktiga. Jag kan tjäna ungefär som nu med ungefär samma frihet MEN kulturen som Gustav och Christian har skapat med hjälp av mig och mina kollegor är speciell och viktig och unik. Jag är fortfarande nykär i qbox – efter 2,5 år.

Gustav och Christian hade konsultat länge och kommit fram till att det inte finns något konsultbolag som gjorde så som de verkligen ville att ett konsultbolag ska göra. De skapade qbox utifrån vad de själva tyckte skulle vara en bra deal – för konsulterna.

Jag fick det bekräftat när jag berättade om upplägget på qbox för en gammal chef:

– Det låter ju fantastiskt bra – de kan ju inte vara ute efter att tjäna så mycket pengar själva som skär så tunt.

Då steg qbox i mina ögon.

Jag vill också att bolaget ska gå bra, men ägarna är inte drivna av att kunna plocka så mycket utdelning som möjligt själva. Jag har varit på intervju hos andra med liknande upplägg där jag verkligen fått känslan att det är ägarna som ska göra pengar. Här blir det mer pengar till oss konsulter, haha. Skämt åsido, det stora med qbox är öppenheten och ärligheten. Det finns liksom inget bullshit. Det Gustav sa på vår första träff är verklighet. Inte sugarcoated with a cherry on top. Och det känner jag från alla mina kollegor när jag pratar med dem.

Min brorsa tyckte jag skulle starta eget – han är ekonom och hade ekonomiska argument, som att jag får behålla hela kakan själv. Pengar är viktigt ja, men qbox erbjuder det sociala. Jag vill ha kollegor. Jag vill ha en hub där man känner “det här är hemma” och det har jag här.

Det riktigt unika med qbox är folket. Det är de som gör att jag är här. En massa sköna människor med olika bakgrunder gör att vi blir ett magiskt gäng. Om det finns något slags stoff som alla qboxare har så handlar det nog om driv. Driv och självförtroende. Jag måste lita på att det jag kan kommer kunderna vilja ha, det går att sälja. Jag måste vara på tårna hela tiden och jobba på för att uppnå friheten som frilans innebär

Alla kan nog känna en viss oro över att bli frilans, att man måste få ett uppdrag annars blir det inga pengar. Fördelen med qbox är att det finns en trygghet och en garantilön vilket du inte har som helt egen. Sen att vi inte har några säljare som håller oss under armarna skulle jag säga är ett stort plus, du bestämmer själv och det är en del av det roliga att kunna styra säljet. Under min tid på qbox har jag aldrig känt “usch nu blev det otryggt, jag går tillbaka till en anställning”, snarare tvärtom. Lite kuriosa om trygghet förresten – de två ggr jag har haft fast anställning är de två ggr jag blivit varslad.

qbox är det bästa av två världar, mittemellan att ha eget och jobba på ett bolag. Vi är alla i samma situation och tillsammans bygger vi ett nätverk för att hitta uppdrag och nya kollegor, vi stöttar varandra. Den personliga individuella drivkraften får styra – inte någon yttre agenda. Känslan är att vi är del av samma företag, inte att vi jobbar åt ett företag.

Jag är förvånad att samhörigheten var så otroligt stark när alla är konsulter, men eftersom vi träffas minst en gång i månaden och åker på resor tillsammans så lär man känna varandra ganska djupt. På resorna gör vi ofta strapatsgrejer vilket gör att vi får se olika sidor av varann och vi har alltid roligt ihop.

Det är ganska stor spridning i ålder och intressen men vi är ändå så lika. Jag har svårt att tänka mig att man skulle ha träffats i andra sammanhang och ändå har vi så mycket gemensamt.

Innan jag började på qbox undrade jag hur det skulle vara att starta eget. Jag var lite osäker på hur man gjorde bara. Jag visste till exempel inte så mycket om marknaden, om det jag gör är det som efterfrågas. När jag kom i kontakt med qbox blev jag lugnad. Här fick jag bekräftelse på att jag var duktig och att vi skulle hitta uppdrag som passar mig. Det var skönt att ha någon som kunde svara på den frågan innan jag hoppade på.

Den största anledningen till att jag jobbar på qbox är att vi är nördar inom samma skrå. Vi förstår varandra, har samma problematik i vardagen, träffar samma typ av människor och har stort utbyte av varandra.
På större bolag är kompetensnätverken ofta svagare. Jag vill ha ett nätverk där alla är som jag, där jag kan få kompisar och det kan jag här. Jag älskar att vara del av ett sammanhang och på qbox är sammanhanget starkt.

Alla kollegor är seniora och ingen behöver hävda sig. Man måste förstås våga säga saker och stå för det, men ingen tar plats så att det hämmar någon annan. När vi var i Jokkmokk på konferens, kunde var och en hålla en intressant och rolig dragning i en timme om vad de jobbar med. Det märks att alla är intresserade av vad de gör och investerar i sitt jobb.

När jag skulle byta jobb och listade kraven jag hade på en arbetsgivare så insåg jag att qbox fyller dem med råge.
Många av de vanliga kostnaderna som kontor och säljare är eliminerade men vi har beståndsdelarna som faktiskt betyder något. Inspirerande ledarskap, administration och utvecklingsplan för bolaget och mig själv. Som egen företagare hade jag kanske tjänat mer men paketet är prisvärt med den lilla procent de tar av mig.

Jag saknar inte kontoret. Jag är inte ute efter en plats dit jag kan åka och skriva ut saker. Ett kontor är ingen mötesplats, för när jag kommer dit är det förhoppningsvis ingen där, eftersom alla är ute hos kund. Det är mest en plats där på sin höjd chefen sitter – och eventuella säljare.

Nu träffar jag ändå alla kollegorna på Slack och där finns även chefen i princip 24/7. Där löser vi alla snabba puckar direkt. Jag har bättre kommunikation än jag någonsin haft med en chef. Behöver vi träffas så kommer de till mig över en lunch. Jag har nog aldrig träffat min chef så mycket som här.

qbox betyder frihet för mig och det var därför jag kom hit.

Jag frilansar, fast med arbetsgivare och har kontroll över min tid, mina uppdrag och mina pengar, men slipper hantera de tråkiga bitarna. Jag får bestämma helt fritt så länge jag är ansvarsfull. Frihet under ansvar. Jag är helt okej med det. Jag gillar ansvar – det är good stuff. Så det var lite av en no brainer att komma hit.

Man ska ju eventuellt vara lite orädd för att jobba på qbox. Eller som jag kallar det, förberedd. Ha koll på sina pengar. Om man går omkring och nojjar över precis allting så ska man kanske inte vara här, för då kommer man inte tycka att det är kul. Då kommer man inte ha tid att uppskatta de bra sakerna.

Men jag tycker det här är trygghet. Jag vet inte varför det här skulle vara mindre tryggt än något annat.

För mig blir det nog MER tryggt för jag har ju full insyn i allt. Jag vet att jag måste ha koll på mina pengar, men har jag det så är det ju inga problem.

Jag får dessutom hjälp att hantera min egen ekonomi och det är superskönt att ha någon att bolla med. Alla frågor jag har är det ju någon som redan har ställt. De vet ungefär vad man går igenom och fattar snabbt vad jag behöver hjälp med. 

Det är också skillnad på att komma ny till qbox jämfört med de ställen jag jobbat på tidigare. De var inga konstigheter – jag gick direkt ut på uppdrag, men har hela tiden haft jättebra kontakt, när det behövts, med Gustav och Christian.  Och Hasse förstås, som är min säljcoach. 

Avsaknad av en vanlig struktur gjorde kanske att det blev enklare. På andra ställen har det varit mer så att jag ska passas in ett maskineri. Här är allt till exempel anpassat efter att vi inte har något kontor att komma in till. Då blir våra träffar extremt viktiga och alla är där. Det är väldigt varmt och öppet. Man känner sig välkommen på en gång. Det är väl ofta så som konsult att man blir tajtare med kollegorna hos kunden men här är det verkligen så att jag känner, YES jag får åka och hälsa på de andra!

Alla är måna om att vi ska göra saker ihop och det är en inkluderande och härlig stämning hela tiden och det är supervärt. Gustav och Christian är 100% med att om det är något vi vill förbättra så kan vi bara komma till dem. Eller ännu hellre, bara gör det!

Det är något som bara sägs på andra ställen och sen blir det alltid “äh, det tar vi nästa år.”

Det är som att qbox är vårat företag – inte deras företag och de lever det väldigt väl

Lönemodellen, en hygienfaktor

Lönemodellen, en hygienfaktor


Visste du att alla konsulter på QBOX har samma villkor och möjligheter? Vi är stolta över att erbjuda marknadens bästa ersättningar, till alla konsulter. Det maximerar vårt fokus på leverans.


John Leijonhufvud

John Leijonhufvud

Teknisk testarkitekt som utformar och bygger lösningar inom automatisering/DevOps och prestandatest. När han inte bygger modelljärnväg i källaren förstås

Vijil Collins

Vijil Collins

Han är en av våra mest erfarna testledare som också gillar matlagning och sneakers

Jennifer Berggren

Jennifer Berggren

Testare och agile lead som gillar att experimentera med olika problemlösningar för att göra livet enklare i vardagen

Björn Söderlund

Björn Söderlund

Experten med glimten i ögat, backar inte för varken kniviga testprojekt eller göteborgshumor

Christian Grenander

Christian Grenander

En nyfiken orädd testledare som löser omöjliga problem genom att dyka ner i teknik

Gustav Lindberg

Gustav Lindberg

Prestandatestaren som breddat fokus till QA Tech i strävan att skapa det perfekta produktteamet

Kristoffer Rönnblom

Kristoffer Rönnblom

Leder människor, hackar kod och bygger hus om vart annat

Linus Tingdahl

Linus Tingdahl

Skådespelare på fritiden. Lär oss allt om improvisation på våra konferenser

Hans Joelsson

Hans Joelsson

Mobiltestaren som får duracellkaninen att se ut som en slacker

Jenifer Stjernstrid

Jenifer Stjernstrid

Energisk QA-expert som siktar på ledande befattningar framöver

Zackarias Gustavsson

Zackarias Gustavsson

QA som skapar fulländade och robusta produkter med sin erfarenhet från testning och programmering

Mimmi Boman-Börjesson

Mimmi Boman-Börjesson

Agil QA som är lika vass på att slänga ihop en tårta som en testplan

Stina Leijonhufvud

Stina Leijonhufvud

Engagerad Team och QA-lead som glatt tacklar allt från rugbyspelare till tekniska problem

Jenny Scherr

Jenny Scherr

Nördig, introvert prestandatestare som gillar att automatisera och analysera

Tuva Hellström

Tuva Hellström

Ny i testarspåret som just nu lär sig allt inom agilt och QA. En gecko-mamma som gärna tecknar eller spelar tv-spel på sin lediga tid

Sofia Persson

Sofia Persson

Scrum master med förflutet som teknisk testare, som brinner för att få team och produkt att fungera optimalt